Anal Fissür (Botox Tedavi)

Kronik anal fissür halk arasında makat çatlağı (yırtık) olarak bilinen ve çok ağrılı bir hastalıktır.

Botoxla Tedavi

Kronik anal fissür halk arasında makat çatlağı (yırtık) olarak bilinen ve çok ağrılı bir hastalıktır. Botoks tedavisi ile ameliyatsız olarak hastalarımızı sağlığına kavuşturmak, ağrılarını en aza indirmek ve tedavide yüksek oranlarda başarı sağlamak mümkündür.

Anal Fissür Neden Olur?

Anal kanal iç yüzeyde oluşan yırtılmadır. Hastalık halk arasında makat çatlağı ve yırtığı olarak bilinmektedir.
En sık bilinen sebebi kabızlıktır, ayrıca makat travmaları,endoskopik işlemler,dışkıdaki yabancı cisimler, nadirinde ishale bağlı gelişebilir. Tuvalette uzun süre kalmak, dışkılama esnasında lüzumsuz ve aşırı ıkınmalarda anal bölgede birçok hastalığa sebep olmaktadır. Makat çatlağı yaşayan hastalar,dışkılama sırasında cam veya kağıt kesiyormuş gibi şiddetli bir ağrı hissedebilirler. Bu ağrı, dışkı sonrası uzun süre devam edebilir ve genellikle damla şeklinde kanama ile birlikte görülür. Diğer yaygın belirtiler arasında, ele gelen küçük deri parçası, sert dışkı, kabızlık, rahat oturamama ve dışkılama korkusu gibi bulgular mevcut olabilir.

Teşhis

Anal bölgenin dikkatlice gözlemlenmesi,rektal tuşe ve anoskop yardımı ile yapılır.Muayene sırasında,deride hafif bir kabarıklık ve hemen altında oval bir yırtık alan gözlemlenir.Fissürün tabanında ise sfinkter kası görülebilir. Muayene esnasında hassasiyet ve kanama da görülebilir.

Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız,erken teşhis ve tedavi için bir uzmana başvurmak oldukça önemlidir. Anal fissür, zamanında müdahale ile kolayca tedavi edilebilen bir durumdur.

Tedavi

1- BESLENME DÜZENMELERİ,ALIŞKANLIK DEĞİŞİKLİKLERİ
Halk arasında kabızlık olarak bilinen “konstipasyon” sindirim sisteminin önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu durum, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Ancak, doğru beslenme alışkanlıkları ile bu sorun aşılabilir. Günlük hayatınıza gün kuru kayısı, kuru incir, hurma, zeytinyağı gibi doğal besinler ilave etmek, bol su içmek ve lifli, kepekli gıdalara yönelmek oldukça faydalıdır. Ayrıca, düzenli yürüyüşler de sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

İdeal dışkılama, günde bir kez, tek bir ıkınma ile yapılan yumuşak kıvamda dışkılamadır. Tuvalet ihtiyacınızı ertelemek, uzun süre tuvalette oturmak, yetersiz beslenme ve az sıvı alımı gibi alışkanlıklar kabızlık sorununu tetikleyebilir. Ayrıca, tiroid hormon bozuklukları da kabızlık sebepleri arasında yer alabilir. Bu nedenle, hem beslenmenize dikkat etmek hem de vücudunuzu dinleyerek doğru adımları atmak, sağlıklı bir sindirim sistemi için oldukça önemlidir.

2. TIBBİ TEDAVİ

– Kremler
– Lokal anestezik etkili kremler
– Yara iyileştirici kremler
– Kas gevşetici ilaçlar
– Sıcak su oturma banyoları
– Dışkı eğitimi

3. BOTOX İLE TEDAVİ

4. LİS ( SFİNKTEROTOMİ ) CERRAHİ TEDAVİ
Tıbbi tedavi, Botox ile tedavi ve lazer çözümlerinin yeterli olmadığı durumlarda başvurulabilir. Son seçenek gibi değerlendirilmelidir.