Hemoroid Tedavileri
- Anasayfa
- Hemoroid Tedavileri
Hemoroid (Basur) Tedavileri
Hemoroid (Basur) tedavisinde, hastanın durumuna uygun modern, etkili ve ameliyatsız yöntemler uygulayarak konforlu bir iyileşme süreci sağlıyoruz. Amacımız hastalarımızın tedavi ve iyileşme sürecini hızlandırarak yaşam kalitesini artırmaktır.

Hemoroid Nedir?
Defekasyon (dışkılama) yaptığımız bölgeye Anal kanal, çıkış kısmına ise Anüs (makat) diyoruz. Hemoroid anal bölgenin iyi huylu hastalıklarından olup, oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Halk arasında Basur, Mayasıl gibi isimlerle de anılır. Bacaklarda görülen varisin anal kanalda görülen şekli de denilebilir.
Hemoroid genel anlamda, anal kanaldaki toplar damarların genişlemesi şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Görülme sıklığı %4,5 olmasına karşın hastaların ancak üçte biri doktora muayene olmaktadır. Üçte ikisi ise utanma, sıkılma, yöresel tedaviler v.s nedeniyle gelmezler.
Nasıl Oluşur
En belirgin neden aşırı ıkınma olup, sürekli kabızlık, şişmanlık, gebelik, lifli gıdalardan fakir beslenme, yeterli sıvı almama, ağır yük kaldırma, hareketsizlik, mesleki sebepler ve tuvalette uzun süre kalma, dışkı erteleme, ishal gibi nedenlerle de oluşabileceği belirtilmektedir.
Doktor Tarafından Nasıl Tespit Edilir?
Anal bölgenin inspeksiyonu, (gözlenmesi) rektal tuşe ve Anoskop ismi verilen özel alet yardımı ile tespit edilirler. Rektoskopi ve Kolonoskopi’de tanıda faydalıdır.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
En önemli belirtileri; anal bölgede elen gelen şişlik ve kanama olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanama, dışkılamayı takiben parlak kırmızı renkte ve ağrısız olmaktadır. Aşırı ıkınma ile kanama artabilmektedir. İleri derecelerdeki hastalarda anemi (kansızlık) sebebi olabilmektedir. Ağrı, hastaların sadece %20’sinde görülmektedir. Tromboze, ülsere, kangrene hemoroid dediğimiz akut ve şiddetli tablolarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Ağrılı hemoroid yakınmalarında ayırıcı tanı için detaylı muayene gereklidir.(Anal fissür, perianal abse, anal kanser, koksigodini vb.) mukuslu akıntı, (sümüksü) kaşıntı, kabızlık, ishal de yan klinik bulgular olarak sayılabilir. Hemoroid kanamalarında hipertansiyon da eşlik eden hastalık olarak sıklıkla görülebilmektedir.
Hemoroid Nasıl Seyreder?
*Hemoroidal hastalık pek çok sebeple gelişebilmektedir. Bazen alevlenir, bazen sönümlenir, bazen de sessiz seyredebilir.
*Önce anal kanalın iç kısmında başlayan toplardamar genişlemeleri her alevlenme ile evre atlayarak dışa doğru büyüme gösterirler.
*Önce dolgunluk hissi, sonra kanama ve ele gelen memeler, doku içine kanamalar ve ağrılı şişliklerle ilerleyebilir.
*Her alevlenme basur kadran sayısı ve evrelerinde bir üst kademeye geçilmesine sebep olur. Sessiz dönemler olsa bile evreler geriye dönmez.
Hemoroid Evreleri
1. Evre Hemoroidler: Dıştan görülmez, dolgunluk hissi olabilir. İlaç, merhem, oturma banyoları, diyet ile tıbbi tedavi takibi yapılır.
2. Evre Hemoroidler: Nadiren dışkılama sonrası görülür. Sonra kanal içine kendiliğinden geri döner. Dolgunluk hissi, bazen kanama gibi belirtileri vardır. İRK (Kızıl ötesi Lazer) ve Skleroterapi (Köpük tedavisi) gibi yöntemler ile tedavi edilebilir.
3. Evre Hemoroidler:
Dışkılama ve sonrasında gözle görülür, elle içeri itilmesi gerekir. Kanama, şişlik daha belirgindir. İleri lazer, lastik bantla boğma (RBL), Kızıl ötesi Lazer (İRK), Skleroterapi (Köpük Tedavisi) gibi ameliyatsız, girişimsel yöntemler ile tedavi edilebilir.
4. Derece Hemoroidler: Hemoroid memeleri anal kanal dışındadır. Elle içeri itilemez. Ciddi kanama, şişlik ve yoğun ağrılara sebep olur. Girişimsel yöntemlerle tedavi edilebilen az bir bölümüdür. Çoğunda ameliyat gerekir. Günümüzde pek çok yöntem olmakla birlikte; THD veya HAL kısaltmaları ile bilinen; ameliyathane şartlarında Doppler USG eşliğinde Hemoroid arterlerinin (Atar Damar) bağlanması yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir.